Kuran yakan eylemci Salwan Momika İsveç'te ölü bulundu

Kuran yakan eylemci Salwan Momika İsveç’te ölü bulundu

İsveç Polisi, Iraklı Mülteci ve Anti-Islam Aktivisti Salwan Momika’nın Öldürüldüğünü Doğruladı

İsveç polisi, Iraklı mülteci ve anti-Islam aktivisti Salwan Momika’nın çarşamba gecesi öldürüldüğünü doğruladı. 40’lı yaşlarında olan Momika, düzenli olarak yaptığı Kur’an yakma etkinlikleriyle tanınmıştı ve Stockholm polisi, silahlı saldırının kurbanı olduğunu bildirdi.

Polis, saat 23:11’de acil çağrı aldıklarını belirtti. Olayla ilgili bir savcı atanmış durumda ve polis, yürütülen soruşturmada onlarla iş birliği yapıyor” dedi.

Momika’nın etkinliklerine ait geniş çapta yayımlanan videolar, Irak’ta büyük bir öfkeye yol açmış ve Bağdat ile Stockholm arasında diplomatik bir gerginliğe neden olmuştu.

Momika’nın Etkinlikleri ve Tepkiler

Eleştirmenler, Momika’nın Kur’an yakma etkinliklerini kışkırtma olarak nitelendirirken, öldürülen aktivist bu eylemleri ifade özgürlüğü olarak savunuyordu.

Son sosyal medya paylaşımlarında anti-Müslüman mizah içerikleri, İsrail’in Gazze’deki askeri kampanyasına destek ve İsveç’teki bir kışkırtma davasında yasal savunması için bağış çağrıları yer alıyordu. Momika, 16 Ocak’ta yaptığı paylaşımda, “Bugün Stockholm’deki kışkırtma suçlamasıyla ilgili ikinci duruşmam başlayacak. Beni destekleyebilir ve avukat masraflarımı karşılamak için para biriktirmeme yardımcı olabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Avrupa’daki Müslüman Göçmenlere Yönelik Tensions

Avrupa’da Müslüman göçünü sona erdirmekten yana olan Momika, diasporadaki Iraklılar arasında tartışmalı bir figür olarak öne çıkıyordu. İstanbul’da yaşayan 40 yaşındaki Iraklı kadın Najlaa Jassim, MEE’ye verdiği demeçte, “Öncelikle insan öldürmeye karşıyım ve Kur’an dokunulmaz kutsal bir kitaptır. Dinlere saldırıya karşıyım” dedi.

Bu cinayetin, Avrupa hükümetleri ile Müslüman göçüne karşı çıkan artan anti-müslüman hareketler arasındaki gerginlikleri daha da artırması muhtemel görünüyor.

Sonuç ve Değerlendirme

Salwan Momika’nın öldürülmesi, sadece bireysel bir trajedi değil, aynı zamanda toplumlar arasındaki derin ayrılıkları ve gerilimleri bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu tür olaylar, Avrupa’daki göçmen politikalarının ve din özgürlüğünün tartışılmasına neden olmaktadır.

AYRICA OKUYUN  İsrail'in Kuzey Gazze Ablukası: 5,000'den Fazla Ölü veya Kayıp

Okuyucularımızı, bu konu hakkında düşüncelerini paylaşmaya ve ilgili makaleleri okumaya davet ediyoruz. Detaylı bilgi için BBC ve Al Jazeera gibi güvenilir kaynaklara göz atabilirsiniz.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir