Türkiye, İmamoğlu protestolarını haber yapan gazetecilere üç yıl hapis istemiyor

Türkiye, İmamoğlu protestolarını haber yapan gazetecilere üç yıl hapis istemiyor

İstanbul’daki Protestoları Kapsayan Gazetecilere Üç Yıl Hapis İstemi

Türkiye’de bir kamu savcısı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapsini protesto eden olayları haber yaparken gözaltına alınan yedi gazeteci için üç yıl hapis cezası talep ediyor. Bu durum, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konularında ciddi endişelere yol açıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bülent Kılıç, Kurtuluş Ari, Yasin Akgül, Zeynep Kuray, Gökhan Kam, Ali Onur Tosun ve Hayri Tunç hakkında, izinsiz protestolara katılmayı yasaklayan bir kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle iddianame düzenledi. Gazeteciler, 24 Mart’ta İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı yapılan bir protestoyu haber yapmak üzere Sarachane’de bulunan Belediye Binası önünde gözaltına alındı. Birkaç gün sonra, yargı gözetiminde serbest bırakıldılar.

Gazetecilerin İddiaları ve Savcılığın Yanıtı

İddianamede, gazetecilerin protestodaki varlıklarının gazetecilik ve foto muhabirliği faaliyetleri kapsamında olduğunu belirttikleri, ancak bu iddialarını doğrulayan bir kanıt elde edilemediği ifade ediliyor. Sarachane protestoları sonrasında en az 139 kişinin daha savcılık tarafından iddianame ile karşılaştığı bildirildi.

Basın Özgürlüğü Üzerindeki Baskılar

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), sosyal medya platformu X üzerinden iddianameyi eleştirerek, "Ne gazetecilik ne de toplantı ve gösterilere katılmak, anayasal bir hak olarak suç değildir" açıklamasında bulundu. İmamoğlu’nun 19 Mart’ta tutuklanmasının ardından, Türkiye genelinde resmi yasağa rağmen protestolar patlak verdi. Hükümet, bu protestolar sonucu 150’den fazla polis memurunun yaralandığını duyurdu.

Uluslararası Medya ve Yerel Gazeteciler Arasındaki Farklar

Medya özgürlüğü kuruluşları, Türkiye’yi dünyanın en büyük gazeteci hapseden ülkesi olarak tanımlıyor. Gazeteci Önderoglu, "Gösterilerin yüksek ölçeğine bakıldığında, medyanın kullanımına yönelik radikal ve son derece endişe verici bir müdahale olduğunu gördük" diyerek, özgür habercilik hakkının hükümet ve kolluk kuvvetleri için belki de son öncelik olduğunu vurguladı.

AYRICA OKUYUN  Metropolitan Polisi'nin Filistin Protestolarına Yönelik Müdahalesi Tartışma Yarattı

Öğrencilerin ve Diğer Protestocuların Gösterileri

Ramazan ayındaki duraklamanın ardından, İstanbul ve başkent Ankara’da binlerce Türk öğrencisi protesto düzenledi. İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından gelecek başkanlık seçimleri için aday gösterildi. İmamoğlu’nun anket sonuçları, Erdoğan’ı yenme potansiyelini gösteriyor ve AKP’nin 23 yıllık iktidarına son verebilir.

Erdogan’ın Eleştirileri ve Hukuki Süreçler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’yi, karşıtlarına ve halkın desteğine sahip olanlara karşı hedef alan bir "cunta" yönetmekle suçladı. CHP lideri Özgür Özel, partisinin toplantısında, "Türkiye, seçimlerden korkan bir cunta tarafından yönetiliyor" dedi. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, Özel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sonuç ve Okuyuculara Çağrı

Türkiye’deki basın özgürlüğü durumu, gazetecilerin karşılaştığı hukuki zorluklar ve protestoların artışı, önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor. Okuyucularımızı bu konudaki düşüncelerini paylaşmaya veya ilgili makaleleri okumaya davet ediyoruz.

Daha fazla bilgi için Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Uluslararası Basın Enstitüsü sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir