Gazze'de Filistinliler, yıkıntılarda hayata dönmeye çalışıyor

Gazze’de Filistinliler, yıkıntılarda hayata dönmeye çalışıyor

Kuzey Gazze’de Yeniden İnşa Süreci ve Ailelerin Yaşadığı Zorluklar

Kuzey Gazze’de savaşın ardından geri dönen aileler, yıkılmış evlerinin enkazları arasında yaşam mücadelesi veriyor. Birçok insan, hayatlarını yeniden inşa etmeye çalışırken karşılaştıkları zorluklar, bölgedeki insani durumu giderek daha da kötüleştiriyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, yaklaşık 600,000 Filistinli, Gazze’deki bir aylık ateşkesin ardından kuzeye geri döndü. Ancak, bu dönemde karşılaştıkları gerçek, yıkıntılar arasında yaşamaya devam etmekten başka bir şey değil.

Ateşkesin Ardından Gelen Zorluklar

Savaşın sona ermesiyle birlikte, Rawya Tamboura gibi birçok aile, yıkık dökük evlerine geri dönme umuduyla doldu. Ancak Tamboura, "Evimizde su, elektrik, ısıtma ya da hizmet yok. Etrafımızdaki enkazı temizlemek için hiçbir aracımız yok," diyerek yaşadıkları zorlukları dile getiriyor. Aileler, karanlık gecelerde korku içinde yaşıyor. Tamboura’nın çocukları, karanlıktan korktukları için, telefonlarının ve el fenerinin ışığını açarak rahatlamaya çalışıyor.

Yeniden İnşa İçin Gereken Kaynaklar

BM, Gazze’nin yeniden inşasının maliyetinin yaklaşık 53 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Ancak şu anda, önemli bir yeniden inşa sürecini başlatacak kapasite ve finansman bulunmuyor. Öncelikli hedef, Gazze’yi yaşanabilir hale getirmek. İnsani yardım kuruluşları, ücretsiz mutfaklar ve su dağıtım istasyonları kurarak yardım çalışmalarını artırdı. Ancak, yıkıntılar arasında hala zor şartlar altında yaşamaya çalışan ailelerin sayısı oldukça fazla.

Ailelerin Günlük Mücadelesi

Tamboura, ailesiyle birlikte yarı yıkık evinde yaşamaya çalışıyor. Evinin tavanı kısmen çökmüş ve su, elektrik yok. Su dağıtım istasyonlarından günde iki kez ağır su bidonları taşıyan Tamboura, yemek pişirmek için odun bulmak zorunda kalıyor. Yardım akışının artmasıyla yiyecek fiyatları düşse de, hala pahalı olduğunu belirtiyor.

Umutsuzluk Giderek Artıyor

UNICEF sözcüsü Tess Ingram, kuzey Gazze’de ailelerin "eski hayatlarını yas tuttuklarını" ve yeniden inşa sürecine başladıklarını ifade etti. Genç öğrenciler ve aileler, eski hayatlarına tutunmaya çalışırken, karşılaştıkları zorluklar her geçen gün artıyor. 20 yaşındaki Huda Skaik, ailesiyle birlikte büyükannelerinin evinde kalıyor ve önceden başladığı üniversite eğitimine online olarak devam etmeye çalışıyor. Ancak, internet bağlantısı zayıf ve elektrik, güneş panellerine bağlı.

AYRICA OKUYUN  Hindistan'da Müslüman Türbenin Altında Hindu Tapınağı İddiası

Sonuç ve Gelecek Üzerine Düşünceler

Kuzey Gazze’deki durum, savaşın yıkıcı etkilerini hala hissettirmeye devam ediyor. Aileler, yıkıntılar arasında umut ararken, bölgedeki insani yardımların artırılması ve yeniden inşa sürecinin hızlandırılması gerekmektedir. Gazze’nin geleceği, bu zorlu süreçte atılacak adımlara bağlı olarak şekillenecektir.

Düşüncelerinizi Paylaşın

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gazze’deki yeniden inşa süreci ve insani yardım çabaları hakkında daha fazla bilgi için diğer makalelerimizi okuyabilirsiniz.

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir